Inhuurdesk Noord-Brabant

Leerplichtambtenaar

Geplaatst 13 feb. 2023
Project ID: YIS 9128488-00003321
Plaats
Budel
Uren
24 Uur/week
Periode
5 maanden
Start: 1 apr. 2023
Einde: 14 sep. 2023
Tarief
Onbekend

Gemeente Cranendonck is op zoek naar een tijdelijke leerplichtambtenaar die in staat is echt naar het belang van het kind te kijken en weet wat nodig is om het onderwijs te laten (ver)volgen. Je bent verantwoordelijk voor het waarborgen van het leerrecht van kinderen en jongeren. Jij streeft ernaar dat zij zich optimaal ontwikkelen en een diploma behalen.

 

Hiervoor ga je in gesprek met leerlingen en hun ouders / verzorgers en scholen. Je werkt volgens de Leerplichtwet en gebruikt de methodische aanpak schoolverzuim. Je ontvangt de meldingen rondom verzuim en vervolgens verwerk en beoordeel je deze. Mocht er een probleemsituatie voordoen bij een leerling bied jij als leerplichtambtenaar ondersteuning. Partijen met wie je samenwerkt zijn naast de scholen partners in het sociale domein, zoals het sociaal team en Bureau Halt. Je hebt een adviserende rol en houdt continu het doel in je achterhoofd: verzuim onder leerlingen minimaliseren.

 

Je brengt de situatie van een leerling zo grondig mogelijk in kaart om de oorzaak van het verzuim te achterhalen. Je maakt duidelijk afspraken met leerlingen en / of ouders en verzorgers, alhoewel dit best uitdagend kan zijn en tot weerstand kan leiden. Dan is het aan jou om overtuigend te zijn en leerlingen het nut van onderwijs te laten inzien. Daarnaast geef je scholen terugkoppeling over de gesprekken die je gevoerd hebt en leg je alle verkregen informatie vast in het leerplichtsysteem.

 

 

Opdracht

Leerplicht is gepositioneerd binnen het team uitvoering sociaal domein. Het team uitvoering sociaal domein omvat de domeinwetten Jeugdwet, Wmo en Leerplicht inclusief aanpalende regelingen. De duur van de opdracht is van 1 april 2023 tot 15 september 2023. De omvang in uren bedraagt 16-24 uur per week.

  

Wat ga je doen?

- Je voert de Leerplichtwet uit en handhaaft waar dit aangewezen is.

- Je treedt zowel preventief als repressief op in het voorkomen van schoolverzuim en schooluitval.

- Je voert gesprekken, doet huisbezoeken, geeft advies, verwijst naar instanties en geeft voorlichting.

- Je stimuleert jongeren (en hun ouders) tot het hervatten van het schoolbezoek en voltooien van de schoolloopbaan.

- Je zoekt verbindingen met een goed traject, waaronder – waar nodig - soms een doorverwijzing naar Jeugdhulp.

- Je bent gespreks- en sparringpartner voor scholen, instanties, justitie, jeugdteam(s) en sociaal team.

Wat breng je mee?           

Je hebt een door opleiding en/of werkervaring verkregen HBO-niveau.

Je hebt minimaal enkele jaren werkervaring als leerplichtambtenaar en beschikt over goede sociale en contactuele vaardigheden.

Bij voorkeur heb je ervaring met de Methodische Aanpak Schoolverzuim.

Je bent BOA bevoegd en hebt kennis van de voor de functie relevante wet- en regelgeving.

Je hebt meerdere jaren ervaring in een soortgelijke functie.


Soortgelijke vacatures

+ Bekijk alle vacatures