Inhuurdesk Noord-Brabant

Procesondersteuner Omgevingsadviesraad

Geplaatst 25 jul. 2024
Project ID: YIS 9162672-00003321
Plaats
SOMEREN
Uren
3 Uur/week
Periode
1 jaar
Start: 1 sep. 2024
Einde: 31 aug. 2025
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 2 aug. 2024 14:00

Opdrachtomschrijving procesondersteuner Omgevingsadviesraad Someren

 

Context en aanleiding

Prowind en ZummerePower willen als initiatiefnemers een windpark realiseren op de locatie Diepenhoek in de gemeente Someren. De gemeente heeft aangegeven positief tegenover het initiatief te staan. Door een stroeve start van de omgevingsdialoog heeft de gemeente nu zelf de regie gepakt in het proces. De gemeente doet dit met het opstarten van een ‘dialoogtafel’ of ‘Omgevingsadviesraad’ (OAR). Deze dialoogtafel staat onder begeleiding van een onafhankelijk voorzitter, Rob Rietveld, en een onafhankelijke procesondersteuner.

Aan de dialoogtafel zijn alle stakeholders in het proces vertegenwoordigd. Denk hierbij aan de initiatiefnemers en de omwonenden maar ook organisaties als de dorpsraden en het IVN worden hiervoor uitgenodigd.

Op de dialoogtafel komen alle onderwerpen voorbij die van belang zijn in de vergunningverlening. Alle stakeholders kunnen daarbij hun inbreng leveren en de discussie aangaan op gelijke basis. Deze discussies en uitgangspunten vormen de basis voor de vergunning die voorgelegd zal worden aan het college en de gemeenteraad.

Invulling functie

De voorzitter en procesondersteuner bereiden deze bijeenkomsten voor en zorgen voor begeleiding op de avond zelf. Na de bijeenkomsten zorgt de procesondersteuner voor een verslag en afsprakenlijst. De werkzaamheden van de procesondersteuner houden het volgende in:

-         verslag leggen bijeenkomsten dialoogtafel (+ eventuele sub-bijeenkomsten);

-         Eventuele sub-bijeenkomsten (kennissessies) mede organiseren;

-         uitnodigingen bijeenkomsten verzorgen incl, opstellen agenda;

-         correspondentie adres dialoogtafel;

-         opstellen omgevingsconvenant (afspraken lijst).

Het is van groot belang dat de procesondersteuner in deze van een onafhankelijke organisatie betrokken wordt bij het proces. Op die manier wordt verslaglegging ook als neutraal ervaren door alle betrokkenen. Wanneer een gemeenteambtenaar of anderszins betrokkenen bij het proces deze rol op zich neemt, zal er altijd een verwijt ontstaan over de neutraliteit van de verslaglegging en voorbereiding. Bij een onafhankelijke procesondersteuner is er geen achterdochtigheid over de neutraliteit.

Stel dat we een maandelijks ritme aanhouden, dan is er elke maand een dialoogtafel bijeenkomst (3 uur), voorbereiding hiervan (2 uur) en verslag leggen (3 uur). Daarnaast speelt eventueel het regelen/coördineren van externe deskundigen voor “ specials” over specifieke onderwerpen (geluid/gezondheid/etc.).

De inschatting is dat het ongeveer 12 uur per maand/dialoogtafel zal zijn, voor het gehele jaar 120uur (10 x een OAR). Het opstellen en afronden van een omgevingsconvenant zal ook nog eens 40 uur zijn.

De eerste dialoogtafel/OAR zal plaatsvinden op woensdag 25 september 2024. Startdatum 1 september, zodat er voldoende tijd is voor voorbereiding/afstemming met voorzitter van dialoogtafel/OAR. Looptijd van de opdracht zal ongeveer 1 tot 1,5 jaar zijn.

Geen zzp opdracht

Soortgelijke vacatures

+ Bekijk alle vacatures