Inhuurdesk Noord-Brabant

Sociaal woonbegeleider

Geplaatst 18 apr. 2024
Project ID: YIS 9155563-00003321
Plaats
Boxtel
Uren
36 Uur/week
Periode
1 jaar
Start: 1 mei 2024
Einde: 30 apr. 2025
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 25 apr. 2024 10:00

Sociaal Woonbegeleider Oekraïense Ontheemden (32-36 uur)

Als sociaal woonbegeleider ben je werkzaam op verschillende Vluchtelingenopvanglocaties in de gemeente Boxtel. Je ondersteunt Oekraïense ontheemden op verschillende locaties. De meeste tijd ben je werkzaam op onze grootste opvanglocatie in het voormalige Rabobankgebouw in Boxtel, waar 150 mensen worden opgevangen.

Doel van de functie

Als sociaal woonbegeleider ben je, samen met de locatiecoordinator, verantwoordelijk om voor de ontheemden een veilig en tijdelijk thuis te creëren. Zodat de bewoners uiteindelijk weer met vertrouwen een toekomst tegemoet gaan.

Je zorgt voor opvang en begeleiding van de bewoners gedurende het verblijf op de opvanglocatie. Je draagt bij aan een veilig en leefbaar woonklimaat. Met collega’s, samenwerkingspartners en vrijwilligers creëer je een leefomgeving waar de bewoner zelf verantwoordelijk blijft en eigen keuzes maakt. Ook ben je in deze rol verbinder tussen bewoners, contactpersonen en de gemeente. We werken vanuit een gemeentelijke opdracht en met een duidelijke missie en visie. Dagelijks heb je als woonbegeleider overleg met je collega’s om je werk goed uit te kunnen voeren. Integreren en participeren zijn belangrijke resultaten die hoog staan op de opvang. Als team versterk je hiermee de zelfredzaamheid en participatie van de bewoners in de Boxtelse samenleving.

Taken en verantwoordelijkheden

·        Sociale ondersteuning

-      Zelfstandigheid/zelfredzaamheid

Als woonbegeleider streef je ernaar de nieuwe bewoners een warm ontvangst te geven in Nederland en de opvang. In de eerste periode van aankomst ondersteunen wij bij alle aanmeldingen, registraties en aanvragen. Zowel binnen de opvang als daarbuiten.

Vervolgens proberen wij de zelfredzaamheid en autonomie van bewoners te stimuleren en vergroten. Wij ondersteunen waar nodig, maar proberen altijd te kijken wat een persoon zelf kan of wat ze nodig hebben om het zelf te kunnen. Zo neem je bewoners mee in het proces wanneer je een vraag gaat onderzoeken.

Je neemt mensen bij de hand en leert hen kennismaken met de Nederlandse cultuur en normen en waarden. Je ontwikkelt zelf initiatieven om mensen in groepsverband, maar ook individueel waar nodig, voorlichting te geven over onze samenleving.

-      Signaleren en monitoren

Je bent betrokken bij de bewoners. Hierdoor monitor je het welzijn op zowel individueel niveau maar ook in het groepsproces. Je voert gesprekken waarbij je het welzijn op verschillende levensgebieden onderzoekt. Je begeleidt de bewoner op het psychisch welbevinden. Je betrekt hierbij ook ketenpartners om preventief bewoners voor te lichten, activeren en begeleiden. Je verbindt bewoners met elkaar. Waar nodig verwijs je de bewoners door naar professionele hulpverlening.

-      Casuïstiek

Je signaleert spanningsvolle- en conflictsituaties bij de bewoners en toont initiatief om deze te de-escaleren. Je kijkt welke begeleiding nodig is voor betreffende personen, zowel op de korte als op de lange termijn. Je zoekt en bespreekt dan welke extra ondersteuning nodig is en zet tijdig begeleiding in op specifieke hulpvragen. Hierbij weet je ketenpartners en sociale kaart te betrekken indien nodig. Door middel van casushouderschap wordt er preventief ingezet op voorkomen van oplopende spanningen en stimuleren van leefbaarheid binnen de opvanglocaties.

-      Praktische ondersteuning

Zowel aan de voor- als aan de achterkant zijn er praktische werkzaamheden. Aan de voorkant begeleid je bewoners in het opstarten van hun leven in Nederland. Denk hierbij aan het inschrijven in de Gemeente, bankrekening openen, taalles volgen, werk zoeken, etc. Daarnaast ondersteun je bewoners met praktische hulpvragen of onderzoek je deze hulpvragen. Dit doe je vanuit een ondersteunende positie om de zelfredzaamheid van de bewoner te vergroten.

Je organiseert activiteiten, eventueel samen met ketenpartners. Hierover communiceer je en activeer en stimuleer je de bewoners om te participeren.

Als sociaal woonbegeleider ben je ook bewaker van de (sociale) veiligheid, dit doe je samen met collega-huismeesters en beveiliging. Je voert kamercontroles uit en voer je taken uit in het kader van BHV en leefbaarheid maar ondersteunt daar ook in sociale contacten en bijkomende problematiek.

Op de achtergrond verwacht de werkgever ook organisatie om informatie te vinden, verwerken en delen en processen in te bouwen. Hiermee wordt bedoeld dat persoonsgegevens geregistreerd worden maar ook de casuïstiek die speelt op de opvang. Om deze praktische kaders te organiseren heeft iedere medewerker specifieke aandachtfunctionaris-taken op basis van eigen interesses en vaardigheden. Je bent dan organisator rondom dit thema.

Je bent ook de brug tussen Oekraïense burgers en de gemeente. Je voert beleid uit wat is opgesteld door het programmateam in samenwerking met het manager-team en de uitvoering. Je hebt hierin een signalerende rol en neemt daarin de verantwoordelijkheid advies te geven aan het management wanneer beleid niet meer passend is bij de ontwikkelingen op de werkvloer of in de maatschappij. Daarnaast ben jij samen met je collega’s verantwoordelijk voor het omzetten van nieuwe beleidsregels tot uitvoering. Je maakt processen werkbaar in het werkveld maar stuurt in de praktijk ook bij wanneer de theorie onvoldoende passend is en niet tijdig kan worden aangepast. Hierbij reflecteer je regelmatig op de lopende stand van zaken. Dit doe je in nauwe samenwerking met de locatiemanagers.

·        Professionaliteit, competenties en vaardigheden

 

We werken binnen een team met sociaal woonbegeleiders, locatiemanagers en vrijwilligers. Ook werken we nauw samen met ketenpartners zoals beveiliging of zorginstellingen. Daarom is het belangrijk dat je communicatief vaardig bent en goed kan samenwerken met diverse professionals.

Je bent is staat om de processen binnen de opvang te benoemen en daarop te rapporteren om zowel intern als extern adviezen aan te dragen over de huidige processen waarmee jouw team werkt. Hierin zie jij welke aanpassingen gemaakt kunnen worden.

Als sociaal woonbegeleider ben je een professional met een groot zorg hart. Je hebt een open houding richting bewoners en collega’s, bent empathisch en stelt jezelf toegankelijk op. Je hebt goede gespreksvaardigheden, maar kan je ben ook een luisterend oor zijn. Daarbij ben je nieuwsgierig naar de ander en zijn beweegredenen. Je bent in staat om een professionele houding aan te nemen en je eigen grenzen te bewaken.

Je toont interesse in de ander en ben je in staat aan te sluiten bij de ander en maatwerk te bieden. Binnen de opvang is een grote handelingsvrijheid ontstaan die gebaseerd is op vertrouwen en veiligheid. Hierdoor kunnen de woonbegeleiders op een zorgvuldige en deskundige wijze keuzes maken en maatwerk bieden aan bewoners.  

Diensten

De invulling van het rooster is de verantwoordelijkheid van het hele team. De woonbegeleider stelt zich flexibel op ten aanzien van het rooster zodat er voldoende bezetting op locatie aanwezig is. Het is belangrijk dat je zichtbaar en gemakkelijk benaderbaar bent voor de bewoners in de opvanglocaties.

Wat jij ons brengt:

  • Jij beschikt over een afgeronde Hbo-opleiding.

  • Ervaring is een pre: dat kan in het welzijnswerk zijn, maar ook in het bedrijfsleven. .

  • Bekendheid met de lokale sociale kaart is een pre.

  • Jij staat stevig in je schoenen en weet van aanpakken. Je neemt de regie.

  • Je bent stressbestendig en gaat geen uitdaging uit de weg. Je durft problemen te benoemen en aan te pakken.

  • Jij beschikt over goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden;

  • Jij bent gericht op samenwerking in multidisciplinair verband en beschikt daarbij over een flexibele en initiatiefrijke houding ten aanzien van de organisatie van je werkzaamheden;

  • Jij hebt een ondernemende houding en vindt het leuk te netwerken en je vak verder te profileren;

  • Je hebt ten minste enige senioriteit.

  • Je woont binnen een straal van 25 km van Boxtel. 


LET OP: Gelet op een uitdrukkelijke rol onder leiding en toezicht, is dit géén zzp-opdracht!

Soortgelijke vacatures

+ Bekijk alle vacatures