Inhuurdesk Noord-Brabant

Voorzitter omgevingstafel/procesimplementator

Geplaatst 28 dec. 2022
Project ID: 9125906
Plaats
Valkenswaard, Remote
Uren
20 Uur/week
Periode
9 maanden
Start: 23 jan. 2023
Einde: 30 okt. 2023
Tarief
Onbekend

Voorzitter Omgevingstafels/procesimplementator/KES gemeente Valkenswaard

16-20 uur per week, 9 maanden met mogelijke verlenging.

DE OPDRACHTOMSCHRIJVING

De 3 opgaven binnen de opdracht

De Voorzitter Omgevingstafel is eindverantwoordelijk voor het proces en de kwaliteit van de producten (adviezen) van de Omgevingstafel. Verder zijn onlangs 2 relevante processen in samenwerking met de vakafdelingen beschreven. Te weten: het proces initiatief behandelen en het proces verkennen en begeleiden van een initiatief. Die 2 processen moeten worden geïmplementeerd, die opgave vormt ook onderdeel van de opdracht. Tot slot is er nog de rol van opdrachtgever voor de invulling van het digitaal systeem waarvan de omgevingstafels gebruik gaan maken.

 

Dit is Valkenswaard

Valkenswaard heeft een echt Brabants karakter: hartelijk, groen en bourgondisch. Gelegen aan de zuidkant van Eindhoven is het, ook met 31.000 inwoners, ons-kent-ons. Met verenigingen en gezelligheid, maar ook met internationale evenementen als de weekmarkt en het bloemencorso. Deze eigenschappen voel je terug in de gemeentelijke organisatie. We staan open voor wie er leeft, onderneemt of er gewoon graag komt. Succesvol samenwerken, daar houden we van. We zien daarbij de kracht van het dorpsgevoel, maar zitten ook vol ambitie om klaar te zijn voor 2030. Een spannende mix die we samen vormgeven. Op de Groote Heide vinden we volop onze ontspanning. We zijn trots op die natuur om ons heen. Omdat het in Europa’s top 10 staat. Of gewoon omdat het zo ontzettend mooi is. Er zijn al veel fans van Valkenswaard. Ben jij de volgende?

Werken in de geest van de omgevingswet

In Valkenswaard werken we hard aan de implementatie van de Omgevingswet. Dat doen we in een kern- en programmateam dat bestaat uit een programmamanager, communicatie adviseur, projectleiders van de vier programmalijnen en medewerkers van de betrokken teams. ..

Vooruitlopend op de ingangsdatum van de Omgevingswet willen we zo veel mogelijk werken in de geest van de Omgevingswet met de al beschikbare instrumenten. Eén van de instrumenten is de Omgevingstafel, voor het  integraal bespreken en beoordelen van complexe initiatieven in de fysieke leefomgeving. Het hoofddoel is het initiatief mogelijk maken binnen de geformuleerde criteria en ‘mitsen’.  De integrale benadering vertaalt zich in de inbreng van de verschillende vakspecialisten die ieder vanuit hun eigen deskundigheid de initiatieven beschouwen. De deelnemers van de omgevingstafel bestaan uit  adviseurs op het gebied van o.a. planologie, stedenbouw, parkeren, cultuurhistorie en landschap.  

De veranderingen die de Omgevingswet beoogt hebben ook effect op de manier van werken binnen de organisatie. We willen zo veel mogelijk digitaal werken en onze processen aanpassen op de besluitvormingstermijn van 8 weken.

Voor meer informatie over de stand van zaken van de implementatie van de Omgevingswet in Valkenswaard zie: https://www.valkenswaard.nl/valkenswaard-gaat-voor-juridische-eenvoud-bij-ruimtelijke-plannen

 

 

De drie opgaven binnen de opdracht.

1. Voorzitter Omgevingstafel

Als voorzitter  heb je een natuurlijk overwicht zodat het verloop van de twee omgevingstafels (één voor het stedelijk gebied en één voor het buitengebied) ordentelijk en gestructureerd verloopt. Daarbij  ben je eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van de producten (adviezen) van deze Omgevingstafels. Deze rol vereist dat je objectief bent, goed kunt luisteren, samenvatten en doorvragen. Daarnaast heb je gevoel voor alternatieven en oplossingen om tegenstellingen te overbruggen zonder partij te kiezen. Samenwerking en bemiddeling tussen deelnemers zijn belangrijke uitgangspunten om initiatieven mogelijk te maken. Aan de voorzitter de taak om alle belangen  zorgvuldig te wegen, de voortgang in het gesprek aan de Omgevingstafel te bewaken en indien nodig  procesinterventies te  doen die bijdragen aan de uitkomst van het overleg en het vervolgtraject van het initiatief.

 

2.      Processen implementeren

De afgelopen maanden is gewerkt aan de uitwerking van de twee belangrijkste processen onder de omgevingswet: het proces initiatief behandelen en het proces en het proces verkennen en begeleiden van een initiatief. Dit is gebeurd met een grote afvaardiging uit de betrokken teams  van Vergunningen, toezicht en handhaving en ruimtelijke ordening. Nu de processchemas zijn opgeleverd is het de bedoeling dat deze in januari 2023 worden geïmplementeerd, zodat er gewerkt kan worden in lijn met de procesbeschrijvingen. Het is jouw taak deze implementatie invulling te geven.

 

3.      Ondersteunende digitale systemen

De omgevingstafels moeten zo worden ingericht dat ze in een digitale omgeving kunnen plaatsvinden. Het is de bedoeling dat de samenwerkingsfunctionaliteit van het DSO gebruikt gaat worden om documenten en adviezen met elkaar te delen. Je hebt de opgave om de opdrachtgeverrol in te vullen en de klanteisen (KES) voor de IT te formuleren in afstemming met de deelnemers van de omgevingstafel. In de praktijk trek je op met de secretaris en zorg je samen met de werkgroep voor evaluatie en feedback over de werking van de digitale omgeving. Indien aanpassingen in het proces of inhoud nodig blijken ben jij verantwoordelijk voor de opdracht en uitvoering hiervan.

Profiel

We zoeken kandidaten met een HBO/WO werk- en denkniveau. Een goed analytisch vermogen, een mensgerichte werkhouding en flexibiliteit zijn nodig om het veranderingen gepaard gaand met de procesimplementatie goed te kunnen begeleiden.

§ Je beschikt aantoonbaar over ten minste een afgeronde HBO-WO opleiding op een voor de functie relevant gebied.

§ Je hebt aantoonbare werkervaring op gedaan met werken met verschillende partijen en belangen.

§ Je beschikt aantoonbaar over recente werkervaring in het samenwerken met meerdere overheden.

§ Je beschikt aantoonbaar over recente werkervaring op het gebied van het voorzitten van netwerk van overheden.

§ Je beschikt aantoonbaar over werkervaring binnen een gemeentelijke organisatie in het fysieke domein: Vergunningen en/of RO.

§ Je hebt de nodige ervaring in de begeleiding van organisaties bij de implementatie van processen en bij verandertrajecten.

Competenties

Gestructureerd, communicatief, generalistisch, objectief, flexibel, integraliteit, facilitator, helikopterview, samenwerking, stressbestendig,  luisteren, omgevingsbewust, tactvol


Het tarief is passend bij functieschaal 12 (CAO gemeenten)

Soortgelijke vacatures

+ Bekijk alle vacatures