Inhuurdesk Noord-Brabant
Ecoloog (opdracht voor 1 x 8 uur)
Vacature
In Oirschot worden plannen voor zonneparken beoordeeld door een deskundigenpanel. Voor dit panel zijn we op zoek naar een ecoloog.
De ecoloog kijkt naar de beschrijving- en evaluatie van de gevolgen voor flora- en fauna van het zonnepark, met name in relatie tot de wet natuurbescherming. De ecoloog toetst of hier voldoende rekening mee gehouden is op basis van de gestelde voorwaarden in het beleid. Daarbij kan deze specialist de initiatiefnemer adviseren om diepgaandere studies toe te passen of andere keuzes te maken aangaande de gevolgen voor ecologie.
Wat vragen we?
- Gemeentelijke ervaring of als adviseur in gemeentelijk verband als ecoloog ;
- Kennis van de potentiële gevolgen en kansen van zonneparken op de ecologie van een plangebied;
· Kennis en ervaring binnen de Kempengemeenten is een pré;
· Kennis van het gestelde projectgebied is een pré.
Beleid grootschalige zonne- en windenergie
Om de negatieve gevolgen van klimaatverandering een halt toe te roepen, is wereldwijd afgesproken het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Om de landelijke en de gemeentelijke doelen te behalen, is het nodig om (naast energiebesparing en zonnepanelen op daken) grootschalig duurzame energie op te wekken. De Kempengemeenten Bergeijk, Oirschot en Reusel-De Mierden hebben gezamenlijk beleid opgesteld voor grootschalige zonne- en windenergie. Hierin is opgenomen waar, wanneer en onder welke voorwaarden grootschalige zonne- en windenergie opgewekt kan worden.
Deskundigenpanel
Projectvoorstellen voor zonne- en windparken worden beoordeeld door een deskundigenpanel. Het deskundigenpanel bestaat uit een voorzitter, secretaris, landschapsdeskundige, ecoloog, specialist ruimtelijke ordening, specialist participatie bij zonne- en windparken en specialist financiële en energetische haalbaarheid. Het deskundigenpanel beoordeelt projectvoorstellen voor zonne- en windparken in twee rondes:
- Ronde 1: Beoordelen van het projectvoorstel met als doel aanbevelingen meegeven aan de initiatiefnemer. Projectvoorstellen die (nog) niet aan de eisen uit het beleids- en toetsingskader voldoen voorzien van aanbevelingen aan de initiatiefnemer om het voorstel te verbeteren. Zo worden de beste plannen gerealiseerd.
- Ronde 2: Verbeterde projectvoorstellen beoordelen aan de hand van de beoordelingskaders en voorzien van een advies aan de gemeente.
Voor iedere beoordelingsronde vullen de leden van het deskundigen panel de toetsingsmatrix uit het vastgestelde toetsingskader in. Iedere deskundige is eindverantwoordelijk voor zijn/haar vakgebied, maar houdt hierbij rekening met input vanuit het volledige deskundigenpanel. De voorzitter overziet het geheel en is uiteindelijk verantwoordelijk voor de gehele beoordeling. Tijdens de beoordelingsronde(n) (overleg) worden de afzonderlijke- en gezamenlijke scores besproken en komt het deskundigenpanel gezamenlijk tot één cijfer per onderdeel.
De beoordelingsrondes (overleggen) vinden fysiek plaats.
De werking, procedure en ‘spelregels’ voor het deskundigenpanel zijn te vinden in het beleid grootschalige zonne- en windenergie en de bijbehorende toetsingskaders.
Een pool
Er nemen 7 specialisten zitting in het deskundigenpanel. Sommige specialisten zijn werkzaam voor een gemeente, andere worden ingehuurd. We creëren voor het deskundigenpanel een pool met meerdere deskundigen en specialisten per vakgebied die we contacten wanneer nodig.
Urenbesteding per deskundigen/specialist
Iedere deskundige heeft per beoordeling/ronde 8 uur tijd te besteden; 4 uur voor een bijeenkomst en 4 uur voor lezen, beoordelen en afstemmen. In juni/juli 2024 moet één plan beoordeeld worden. Dat betekent dat de initiële opdracht voor 8 uur is. Mogelijk volgen later (binnen de Kempengemeenten) nog meer beoordelingen.