Inhuurdesk Noord-Brabant
Jeugd- en gezinswerker Lokale Ondersteuningsteams
CJG+ De Kempen, onderdeel van de Samenwerking Kempengemeenten, voert de jeugdwet uit voor Reusel-De Mierden, Bladel, Eersel en Bergeijk. Ze bieden ondersteuning aan gezinnen met een hulpvraag vanuit de jeugdwet, gericht op normaliseren en versterken van eigen kracht. Teams bestaan uit SKJ-geregistreerde jeugd- en gezinswerkers die naast het gezin en hun netwerk werken, ondersteuning uitvoeren, en specialistische zorg inzetten indien nodig.
De organisatie bestaat uit drie teams: Toegang, Lokale Ondersteuningsteam (LOT) en Kempenteam Jeugd (KTJ), ondersteund door een Staf Jeugdhulp. Ze bieden hulp van intake tot complexe zaken en werken nauw samen met jeugdigen, ouders, onderwijs en partners.
Het doel is om jeugdigen en gezinnen snel en dichtbij passende ondersteuning te bieden, zodat zij zelfstandig verder kunnen. Daarbij is er aandacht voor innovatie, samenwerking en kwaliteitsverbetering.
Hoe ziet je takenpakket er uit?
De ondersteuningsvragen die binnen jouw takenpakket vallen zijn zeer divers en uitdagend.
Enerzijds is er de verscheidenheid aan vragen en doelen waar je binnen de gezinnen aan werkt, meestal gericht op opvoedondersteuning, maar altijd met een systeemgerichte blik op zoek naar wat het gezin (en met het eigen netwerk) zelf kan organiseren.
Samen met het team zorgen we ervoor dat we de juiste expertise kunnen inzetten vanuit ons team.
Anderzijds zijn er aanvullende taken die we vanuit het LOT kunnen uitvoeren zoals het geven van voorlichting of training, individuele begeleiding voor het kind, het toe leiden naar specialistische jeugdzorg en het voeren van casusregie samen met ouders.
Bij situaties van directe onveiligheid volg je de meldcode en stel je waar nodig samen met het gezin, hun netwerk en betrokken professionals een veiligheidsplan op.
De samenwerking op scholen, om vanuit die positie snel kunnen anticiperen op vragen van leerkrachten, ouders of leerlingen krijgt een steeds duidelijkere plek in ons werk. In alle gevallen heb je actief contact met het netwerk, zoals de jongerenwerkers, verwijzers, Veilig Thuis, WMO, Sociaal Raadslieden, Schuldhulpverlening etc. Je bouwt aan je netwerk en onderhoudt je contacten, zodat als de situatie dit vraagt, je snel met de juiste personen weet te schakelen.
We zoeken jou, als je:
- In het bezit bent van een afgeronde HBO-opleiding, bv SPH, Pedagogiek.
- SKJ geregistreerd bent.
- Minimaal twee jaar ervaring hebt in het werken met gezinnen met opvoed- en opgroeivragen.
- Geschoold bent in systeem- en netwerkgericht werken en werken met competentie verhogende strategieën (een must).
- Je bekend bent met het maken van een risico-taxatie en het opstellen van een veiligheidsplan (een pré).
Om snel aan de slag te gaan met je taken binnen het LOT, verwachten we van jou. :
- Een brede deskundigheid en een breed handelingsrepertoire;
- Kennis van pedagogiek en opvoeding- en gedragsproblemen en -stoornissen en;
- De sociale kaart en kennis van relevante wet- en regelgeving;
- Het centraal kunnen zetten van de jeugdige/het gezin en hun vraag.
- Het daarbij kunnen overbruggen van belangentegenstellingen. Je overziet het grotere geheel en ziet de verschillende belangen en verantwoordelijkheden op verschillende niveaus.
- een gezonde balans tussen ‘in verbinding zijn’ met de ander en je ‘professionele afstand’.
- Doelgericht kunnen werken met het vermogen om zorgvuldig en kernachtig te rapporteren.
LET OP: Vanwege een rol onder leiding en toezicht, is dit niet geschikt als zzp-opdracht. ZZP’ers worden NIET meegenomen in procedure.