Inhuurdesk Noord-Brabant

Projectleider WOO (16-24 uur)

Geplaatst 7 aug. 2023
Project ID: YIS 9137798-00003321
Plaats
Budel, Hybride
Uren
16 Uur/week
Periode
4 maanden
Start: 1 sep. 2023
Einde: 31 dec. 2023
Tarief
Onbekend

Opdrachtomschrijving 

De Wet open overheid (WOO) is op 1 mei 2022 in werking getreden. Deze wet vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De WOO is een initiatiefwet uit 2012, die tot doel heeft om een transparante overheid en verantwoording van de overheden te bevorderen, door overheden te verplichten zo veel mogelijk informatie in een vroegtijdig stadium actief openbaar te maken. De wet moet ervoor zorgen dat overheidsinformatie beter vindbaar, uitwisselbaar en eenvoudig te ontsluiten is.

De Gemeenschappelijke regeling A2 samenwerking heeft van de drie A2-gemeenten (Cranendonck, Valkenswaard en Heeze-Leende) de opdracht gekregen de implementatie aan te sturen en inhoudelijk te begeleiden.

Over de Rol 

Als projectleider maak je eerst een analyse van wat er tot op heden is gebeurd en wat dit betekent voor de vervolgaanpak. Vanuit deze analyse stel je een plan van aanpak op en deelt deze met de verschillende MT’s voor commitment. In het traject zal je nauw optrekken met in ieder geval collega’s van Informatiemanagement, DIV en JuZa.

Je bent resultaatverantwoordelijk voor het project. De op te leveren resultaten en planning worden vastgelegd in het door jou op te stellen plan van aanpak. Met de aanpak zorg je voor het creëren van draagvlak, het motiveren en faciliteren van projectteamleden, het beheersen van de risico's en het managen van de verwachtingen bij de opdrachtgevende stakeholders, gebruikers en deelnemers. Je helpt collega’s bij het inzichtelijk maken van het projectproces. Je werkt ook zelf inhoudelijk aan de op te leveren producten. Je adviseert verbeteringen binnen en buiten jouw projectscope zodat we als organisatie als totaal kunnen groeien. 

Als projectleider speel je een belangrijke rol bij het optimaliseren van het proces voor passieve openbaarmaking en de voorbereiding voor de actieve digitale openbaarmaking. Je bent de spil die verschillende onderdelen binnen de organisaties met elkaar verbindt en de organisaties meekrijgt in de ontwikkelingen ten aanzien van de WOO. Je bent eerste aanspreekpunt voor de organisaties en je ondersteunt de werkvelden bij het inzichtelijk maken en realiseren van aanpassingen in hun organisatie, werkprocessen, (informatie) systemen en bewustwording onder medewerkers om (actieve) openbaarmaking tijdig mogelijk te maken. 

Concreet betekent dit dat je als projectleider het volgende doet: 

  • Het analyseren van de huidige stand van zaken en het opleveren van een daarop gebaseerd plan van aanpak;
  • het inrichten van een projectorganisatie en realiseren van het project;
  • aansturen van projectteam en het ontwikkelen en motiveren van de teamleden;
  • monitoren en sturen op voortgang van het traject (opstellen voortgangsrapportages), en
  • aandacht vragen voor en bewustwording creëren binnen de organisatie voor de veranderingen binnen de organisatie met het oog op de implementatie van de WOO.

In het implementatieplan wordt aangegeven welke - in de WOO benoemde - informatie-categorieën op welke wijze openbaar zullen worden gemaakt, rekening houdend met de wettelijke eisen en de impact op de organisatie, de burger, de informatiesystemen en de kosten. De projectleider zorgt ervoor dat de processen en rollen voor actieve openbaarmaking eenduidig worden ingericht en vastgelegd. 

Ook besteedt de projectleider aandacht aan het verandertraject c.q. de bewustwording die in de organisatie moet plaatsvinden om de implementatie van de WOO succesvol te laten verlopen.

Kandidaatomschrijving 

Als projectleider betrek je collega’s/teams en werk je samen met jouw team aan de projectresultaten. Je bent resultaatverantwoordelijk voor het project en planning en voor het creëren van draagvlak, het motiveren en faciliteren van projectteamleden, het beheersen van de risico's en het managen van de verwachtingen bij de opdrachtgever, gebruiker en deelnemer. Je helpt collega’s bij het inzichtelijk maken van het projectproces. Je werkt ook zelf inhoudelijk aan de op te leveren producten. Je adviseert verbeteringen binnen en buiten jouw projectscope zodat we als organisatie als totaal kunnen groeien. 

Eisen

  • De kandidaat heeft kennis en ervaring opgedaan met WOO en/of WOB in de afgelopen 5 jaar. Dit blijkt uit het cv.
  • De kandidaat kan in september 2023 starten.


Wensen

  • De kandidaat beschikt aantoonbaar over ervaring met werken bij of voor een overheidsorganisatie
  • De kandidaat beschikt aantoonbaar over ervaring (opgedaan in de periode 2017 - heden) met het werken met overheidsinformatie en het publiceren daarvan 
  • De kandidaat heeft ervaring in de functie van adviseur of projectleider informatiemanagement en/of informatiebeheer
  • De kandidaat heeft aantoonbare ervaring met het werken met juridische componenten in zijn rol als adviseur / projectleider


Soortgelijke vacatures

+ Bekijk alle vacatures