Inhuurdesk Noord-Brabant

Juridisch beleidsadviseur Wmo (24 uur)

Geplaatst 28 jul. 2023
Project ID: YIS 9137431-00003321
Plaats
Valkenswaard, Hybride
Uren
24 Uur/week
Periode
4 maanden
Start: 1 sep. 2023
Einde: 31 dec. 2023
Tarief
Onbekend

Aanpassen verordening Wmo en inkomensafhankelijke bijdrage huishoudelijke ondersteuning


Opdracht

In Valkenswaard is het gebruik van de voorzieningen in de Wmo, en dan met name huishoudelijke ondersteuning, groot. Om dit nu en in de toekomst uitvoerbaar te houden is een onderzoek gestart naar de vormgeving van de huishoudelijke ondersteuning en loopt er een aanbesteding voor begeleiding. Ondertussen lopen we in de uitvoering aan tegen zaken die niet goed geregeld zijn in de huidige verordening en de vraag of we op een of andere manier al kunnen gaan werken met een inkomensafhankelijke bijdrage. Om hier op korte termijn wat aan te doen zijn wij op zoek naar een juridisch beleidsadviseur Wmo, die aan de slag gaat met de volgende twee opdrachten:


1.      Het actualiseren van de verordening van de Wmo.

De huidige verordening van de Wmo is uit 2018 en nog een keer aangepast in 2020. Deze is gedateerd en sluit niet meer volledig aan bij de huidige uitvoering en het beleid dat we als gemeente willen voeren. Als resultaat verwachten wij dus een verordening en beleidsregels die in lijn zijn met de beleidsuitgangspunten voor de gemeente en die aansluit bij de huidige uitvoeringspraktijk.


2.      Advies invoering inkomensafhankelijke bijdrage

Door de invoering van het abonnementstarief met ingang van 1 januari 2020 is het aantal meldingen huishoudelijke ondersteuning flink toegenomen. Dat heeft geresulteerd in wachtlijsten bij zowel gemeente als zorgaanbieders en hierdoor zien we ook dat de ondersteuning niet meer altijd bij de meest kwetsbare inwoners terecht komt. Vooruitlopend op de afschaffing van het abonnementstarief in zijn huidige vorm willen wij onderzoeken of de gemeente mogelijkheden heeft om al eerder een vorm van inkomensafhankelijke bijdrage aan inwoners te vragen voor de inzet van huishoudelijke ondersteuning. Als resultaat verwachten wij een advies over de juridische mogelijkheden van het invoeren van een inkomensafhankelijke bijdrage voor huishoudelijke ondersteuning. Hierbij dagen wij de opdrachtnemer uit de risico’s die aan dit vraagstuk verbonden zijn om te buigen naar kansen. In het advies moet tevens terugkomen welk proces daarvoor nodig is en de voorwaarden waaronder dit kan plaatsvinden.


Taken

De projectleider komt te werken in het cluster Wmo in het team Sociaal en Economisch Beleid en gaat zich bezig houden met de volgende werkzaamheden:

·      In afstemming met beleids- en kwaliteitsadviseurs, de Wmo-consulenten en de juridische adviseurs aanpassen van de verordening en de beleidsregels.

·      Het bestuurlijke traject voor de vaststelling van de verordening en de beleidsregels doorlopen.

·      Onderzoek doen naar de scenario’s om te komen tot een inkomensafhankelijke bijdrage voor huishoudelijke ondersteuning.

·      Bestuurlijke besluitvorming over de inkomensafhankelijke bijdrage.  

Profiel

We zoeken een ervaren juridisch beleidsadviseur met kennis van de Wmo die in staat is om zelfstandig aan de slag te gaan met beide onderdelen van de opdracht. Kennis en ervaring met het werken in een gemeentelijke setting is noodzakelijk.


Specificaties

·      Periode: 1 september tot en met 31 december 2023.

·      Aantal uur: eerste drie maanden 24 uur per week, daarna 8 uur per week

·      Bereidheid om minimaal 1 dag per week in Valkenswaard te werken.

Soortgelijke vacatures

+ Bekijk alle vacatures