Inhuurdesk Noord-Brabant

Kwaliteitsadviseur (18u pw)

Geplaatst 3 nov. 2023
Project ID: YIS 9142519-00003321
Plaats
Eindhoven, Hybride
Uren
18 Uur/week
Periode
1 jaar
Start: 1 nov. 2023
Einde: 31 okt. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 8 nov. 2023 13:00

Achtergrond / situatieschets / uitgangssituatie:

De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO) heeft als doel kwalitatief hoogwaardige opleidingen voor brandweermedewerkers te verzorgen via haar Regionaal OpleidingsInstituut (ROI). Jaarlijks worden ongeveer 15 brandweeropleidingen aangeboden aan zo'n 150 cursisten. VRBZO dient te voldoen aan de landelijk vastgestelde Kwaliteitseisen Aanbieders Brandweeropleidingen (KAB), die tevens de belangrijkste kwaliteitscriteria vormen waaraan het ROI wil voldoen en wil blijven investeren. Het streven is om het onderwijsaanbod en de organisatie daarvan systematisch en planmatig te verbeteren door middel van de PDCA-cyclus.

 

Elke vier jaar voert het Bureau Toezicht, Examinering en Certificering (TEC), als verlengstuk van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV), een audit uit om toezicht te houden op de kwaliteit en onafhankelijkheid van examinering en certificering. Sinds 2020 mogen alleen door NIPV gecertificeerde opleidingsinstituten toetsen en examens voor de overheidsbrandweer organiseren. De audits, gebaseerd op het KAB-waarderingskader, waarborgen dat deelnemers op zijn minst een basiskwaliteit van brandweeronderwijs krijgen en stimuleren opleidingsinstituten om de kwaliteit voortdurend te verbeteren.

 

Hoewel de audit helpt bij kwaliteitsverbetering, is het belangrijk op te merken dat ons voornaamste doel is om kwaliteit structureel te integreren in onze dagelijkse werkzaamheden. Echter, door interne en externe ontwikkelingen staat het kwaliteitsmanagement van het ROI onder druk. Een tussentijdse audit door buurregio's heeft geadviseerd om op verschillende gebieden terug te gaan naar de tekentafel. Onze ambities als ROI staan ver verwijderd van een succesvolle audit in oktober 2024.

 

Probleemstelling:

Indien bepaalde kwaliteitscriteria niet zorgvuldig en structureel worden aangepakt, kan de kwaliteit van de opleidingen niet meer worden gegarandeerd. Dit roept vragen op over de mate waarin cursisten adequaat worden voorbereid op de praktijk. VRBZO loopt bovendien het risico om bij de volgende audit in oktober 2024 de certificering als ROI te verliezen. Dit zou resulteren in het onvermogen om zelf examens af te nemen, wat leidt tot extra kosten, waardoor de kosten per opleiding stijgen. Bovendien is er een tekort aan alternatieve aanbieders in de markt, wat de continuïteit van de opleidingen voor VRBZO in gevaar brengt.

 

Doelstelling:

Dit project heeft twee hoofddoelen:

 

Het structureel borgen van kwaliteitsmanagement binnen het ROI, zodat dit een integraal onderdeel wordt van de reguliere werkprocessen.

Het optimaliseren van het kwaliteitsmanagement binnen het ROI, zodat de audit in oktober 2024 succesvol wordt doorlopen.

Opdracht:

 

Voer een grondige evaluatie uit van de huidige stand van zaken met betrekking tot kwaliteitsmanagement, met inachtneming van de nationaal vastgestelde kwaliteitseisen.

Stel een advies op om het kwaliteitsmanagement binnen het ROI duurzaam te verankeren.

a. In dit advies moeten de bijdragen van het team voor brandweeropleidingen en andere belanghebbenden worden benadrukt.

b. Het advies moet ook de implementatie en een realistische tijdsplanning omvatten.

Ontwikkel een plan van aanpak om de audit in oktober 2024 met succes af te ronden.

Coördineer en faciliteer de uitvoering van het plan van aanpak en de deelname aan de audit.

Resultaat / deliverable / product:

Dit project moet de volgende resultaten opleveren:

• Een voorstel voor de structurele borging van kwaliteitsmanagement.

• Een plan van aanpak om de audit in oktober 2024 te halen.

• Het ROI is in oktober 2024 op basis van het plan van aanpak klaar voor de audit.

Functie eisen:

  • Affiniteit , ervaring met opleidingssystemen;

  • Volwassenen onderwijs;

  • Kwaliteitservaring bij overheid zoals met Plan-Do, Check Act ofwel de PDCA cyslus;

  • HBO+ opleidingsniveau, danwel aantoonbare werkervaring op HBO+ niveau.  

Soortgelijke vacatures

+ Bekijk alle vacatures